Kurser

Namn Beskrivning
Årsavslut / Bokslut Här är osäkerheten stor varje år från december tom mars. Vad skall göras och när skall det göras? Revisorn säger si och tidigare ekonomichef har skrivit en lathund så. Här kommer momenten som de flesta företag behöver göra på ett överskådligt sätt.
Analys per dimension Om ditt företag använder dimensioner / kostnadställen som tex avdelning och objekt så är denna kurs för dig. Istället för filter i en resultatrapport så ser du istället kontoplanen med avdelningarna i kolumner. Export till excel finns som standard så att ni kan göra fina kakor och grafer.
Anläggningstillgångar Här lär du dig allt om anskaffningar, avskrivningar, avyttringar, anläggningstillgångsrapporter och avstämningar. Vi går även igenom hur du retroaktivt kan rätta felaktiga anläggningartillgångar utan att förstöra huvudboken bakåt i tiden. Det här är en av de bästa modulerna i Navision. Du sitter väl inte med ett gammalt excel-ark för dina tillgångar?
Artikelomkostnader Många företag säljer sina produkter för billigt. Detta pga att omkostnader som tull, inköpsfrakt och andra kostnader innan produkten kommer till lastbryggan inte finns med i styckkostnaden på artikeln. Följden blir att försäljningspriserna kanske sätts för lågt! Man kan använda artikelomkostnader både i försäljning, inköp och dessutom för prisjusteringar om ni tex skall kreditera kund utan att varorna kommer tillbaka till lager (borgar också för att artikelstatistiken på den ursprungliga försäljningen får rätt TB).
Artikelstatistik Vi tittar på olika rapporter och basdata som finns samt vad man kan tänka på när man registrerar artiklar och vilka fler möjligheter som finns kring statistik av olika slag som överföringar, artikeljusteringar, inventeringar, inköp och försäljning mm.
Bankkonton / Valutakonton Detta är tyvärr en bortglömd funktionalitet där du har möjlighet att ange flera bankkonton både i SEK och valuta där du sedan kan göra avstämningar och se värde i såväl basvaluta som tex saldo i EUR. Används istället för konto 1940, 1942 osv i bla utbetalning- och inbetalningsjournal. Valutajustering är möjlig för att ha korrekt värde i balansräkningen. Kom så visar vi hur!
Baskurs Du kan spara timtals med arbete i din vardag! För dig som är nyanställd är baskursen ett måste. Om du jobbat en tid med Navision och känner att du behöver uppdatera dina kunskaper om menyer, filtersättning, sortering och kortkommandon så tveka inte att komma. Vi har låg prissättning för att ALLA skall kunna deltaga. Målsätttning är att hålla denna kurs i början av varje månad.
Behörigheter Alla suckar när behörigheter nämns. Chefen bestämmer att man inte skall få göra någonting som man inte är behörig till (han har erfarenhet av en hemskt incident för några år sedan). Själv tycker jag att en 28 diameters stekpanna duger gott! Problemet som ni vet är alla de där felmeddelandena som poppar upp "Du saknar behörighet att..." så att du inte kan göra ditt jobb. Det finns lite tricks som gör livet lättare.
Betalningspåminnelser & räntefakturor Se till att era kunder betalar i tid! Öka företagets likviditet! Inställningar, betalningspåminnelser, räntefakturor, kreditering räntefaktura och tips & tricks.
Bokföringsmallar Hur fungerar bokföringsmallarna och vad menas med integrerade moduler? Jag tycker det är en djungel med generell rörelsebokföringsmall, produktbokföringsmall, moms rörelse- / moms prod.mall, kund-, leverantör- och lagerbokföringsmall... Här går vi igenom bokföringsinställningar så att hjärnan får en rejäl dos logik.
Budget På hösten skall ofta budget för nästa år göras. Med denna kurs får du veta hur och vad du kan göra med Excel i kombination med Navision. Jämförelser utfall vs budget finns sedan på flera ställen i programmet.
CRM, Affärsstöd, Kundvård Ja, kalla det vad du vill. Helst utan 3 staviga förkortningar. Denna modul bör alla använda dagligen. Inte bara säljarna, utan hela företaget inkl. inköp, ekonomi och receptionist mfl. Här gör vi affärer med ett leende! :-D
Databashantering Här går vi igenom hur ni sköter databasen, storlek, databaskopior, återställning, lokala kopior, zup-filer, kasta ut användare, omstart av service, flera bolag mm.
Dimensioner / Kostnadsställen Vad är dimensioner egentligen? Vad är de bra för? Hur sätter jag upp dimensioner (kostnadsställen) var använder jag dessa? Hur följer jag upp dimensioner och finns det saker att tänka på innan jag börjar bokföra? Om det är så att ni vill korta ner er kontoplan och kunna se tex intäkter / kostnader per försäljningsfilial utan att ha eget konto per filial så är det här grejen för er. Ofta blir ekonomipersonal eld och lågor när de får veta att denna funktionalitet finns.
Direktleveranser / Specialorder Dessa typer av försäljning är vanliga i verkligheten men få vet om att det finns stöd i Navision. Direktleveranser går från fabrik till kund utan att passera lager, medan specialorder är kundspecifik order som beställs hos leverantör och levereras via lager. Koppling mellan inköpsorder och försäljningsorder sker i bägge fallen.
Excel / Word / pdf Jo, faktiskt. Ja, även version 1.2 Navision Financials från tidernas begynnelse och senare. Fast det är klart...det blir mer och mer inbyggd funktionalitet / integration med Office för varje version som kommer. Använder ni fortfarande faxen för orderbekräftelser och så? Har ni problem att summera i Excel när ni klipp och klistrar? Kom på kursen.
Faktureringsmodeller Ofta kombinerar man olika faktureringsmodeller pga kundönskemål och liknande. Här är de vanligaste metoderna som vanlig faktura / delfaktura, förskottsfaktura, tillfällig samfaktura, batchfakturering och samlingsfakturering. Vi kikar även lite på annan fakturamottagare, utskriftsalternativ och kreditnotor.
Granuler Vet du hur många granuler det finns att köpa till er Navisionlicens? Vet du också vad varje granul tillåter dig att göra? Det är knappt så att Navision-säljarna själva vet... En modul som tex Redovisning / Ekonomi innehåller ett flertal granuler såsom bas, budget, bankkonto, konsolidering, dimensioner mm. Vi går igenom listan och tittar på de vanligaste och några av de ovanliga granulerna.
Inköp Vi går igenom vad du har för verktyg att jobba med samt saker att tänka på. Bra inköpsrutiner är ofta en stomme i företaget.
Inköpsförslag (ej MPS) Navision kan inte tänka själv och inte alls i närheten av vad en erfaren inköpare kan. Se det som ett hjälpmedel där du åtminstonde får en indikation på när och hur mycket som behöver köpas hem. Vi tittar på hur det fungerar och parametrar som påverkar.
Intrastat Intrastatrapportering till Statistiska Central Byrån är ett nödvändigt ont när ni importerar / exporterar varor där ni träffar myndigheternas kriterie för rapportering. Det kan lejas ut, men ni kan också sköta det själva. Hur? Kom på kursen så får ni se.
Inventering Ni inventerar väl två gånger per år? I slutet på varje december är det panik (gärna mellandagarna då övrig personal är lediga). Det haglar frågor och svaren är mer eller mindre identiska oavsett företag. Ha lite framförhållning i år och gå denna kurs :-)
Konsolidering Denna kurs är enkel men samtidigt komplex eftersom det är mycket man skall tänka på när man vill konsolidera sina bolag i en koncern. Är den dessutom internationell behöver man tänka lite till. Kom så tänker vi tillsammans. Funktionaliteten ersätter traditionella excelblad.
Kontouppställning Skapa dina egna rapporter med valfria rader, kolumner, summeringar, beräkningar, jämförelseperioder och procent. Denna funktionalitet är underbar för den som inte nöjer sig med vanlig balans- och resultatrapport.
Kund- och Leverantörsreskontra Detta område är bland de mest frekventa supportmässigt. Lär dig kundfodringar, kundinbetalningar, leverantörsskulder, leverantörsbetalningar och girobetalningar till bank. Vi går även igenom rapporter, avstämningar, kopplingar, kreditnotor och felrättningar.
Lager bas Här går vi igenom vad som finns under lager (ej distribution / lagerstyrning med internplock och pallplatser). Missa inte denna grundläggande kurs om lager! Ofta migreras artikelregistret från tidigare system när man startar Navision och sen kommer man liksom aldrig riktigt i ordning... Känns det igen? Vi kikar på in och utleveranser också eftersom det påverkar lagersaldo starkt.
Lagervärdering (FIFO) Lagervärdering skapar många frågetecken och det kan lätt bli fel som slår rakt in i redovisningen och i statistiken. Utan att gå ner på detaljerad analysnivå så belyser vi hur den vanligaste värderingsmetoden fungerar och de vanligaste misstagen som förekommer.
Momsrapportering Vill du veta hur momsen fungerar i Navision? Du är inte ensam. Här går vi igenom det mesta kring moms.
Partinr/batchnr & serienr Allmänt kallat artikelspårning i Navision. Förbättringar har gjorts i senare versioner (inkl. reservationerna faktiskt) och för er som har batcher / partier eller serienr specifika produkter där kunderna kanske kräver information eller möjlighet till reklamation / tilläggsbeställningar så är det här en liten utbildning om hur ni hanterar det hela.
Personal Ett register för era anställda som kan tänkas onödigt om ni tex har ett separat löneprogram, men det finns lite matnyttigt här också som ersätter separata manuella register på tex tillbehör hos den anställde, anhöriga, kompetens, alternativa adresser mm. Vi kikar vad som finns helt enkelt.
Priser / Rabatter Här blir det priser och åter priser. Ofta har man komplexa prismodeller sedan tidernas begynnelse. Måste de vara det? Går det inte att rationalisera lite? Kolla hur det funkar med inköpspriser, försäljningspriser, radrabatter / Artikelrabatter, fakturarabatter och kassarabatter. Hur gör man för att fixa prisändringar?
Rapportdesign Här kan du spara massa pengar! Jodå, enkla korrigeringar på faktura, balansrapport mm är hur enkelt som helst (om ni har granulen rapportdesign dvs). Man måste inte beställa programmerare för att göra lite fetstil, lägga till en kolumn edyl. Förhållningsregler finns dock så utbildning är ett måste. Vi kan även smygkika lite på formulärdesign och tabelldesign (även de separata granuler i licensen).
Redovisning bas För dig som är ny och skall jobba med ekonomi så gör vi här en övergripande genomgång av Ekonomimodulens alla funktioner.
Resurser bas Exempel på resurser kan vara konsultpersonal, servicetekniker, maskiner för hyra, frakter, serviceavgifter, milersättning mm. Fungerar ungefär som artiklar, men utan lagersaldo. Enheter som st, tim och km är vanliga här.
ROLFI Dvs Redovisning, Order, Lager, Fakturering, Inköp. Unik utbildning som sträcker sig över modulgränserna! Vi kör ett flöde från ny produkt, leverantör, kund tills dess att allt är bokfört och klart med in/utleveranser, fakturor, betalningar mm. Missa inte detta tillfälle att se helheten i Navision!
Skrivare / Printer Dvs skrivarval, rapportval och utskriftsformat. Vissa dokument skall ut på diverse skrivare och kanske för en specifik användare. Ni kanske också vill att default layout för tex faktura skall vara olika för olika bolag i databasen. Ibland vill man också kunna ange egna utskriftsformat som tex specifikt fack på skrivaren för vissa rapporter eller dokument. Tips & tricks om sådant som väldigt få användare vet i Navision.
Strukturartiklar Om ni utför enklare sammansättning av produkt själva eller säljer paketlösning så kan man använda strukturer. Det kan vara tex datorer som monteras eller annan produkt där man har en huvudartikel som säljs, men där x antal komponenter skall dras från lagersaldo för att skapa huvudartikeln. Det kan vara fördel för er att skapa paket av flera artiklar, tex SommarBris som består av bord, 4 stolar, parasoll, betongfot och en barvagn.
Valuta Det har hänt att jag fått frågan "Nu skall jag bokföra en faktura i EUR för första gången. Är det nåt jag behöver tänka på?". Jo, en hel del i inköp, försäljning och redovisning faktiskt. Lär dig boka rätt inkl. valutavinst / förlust och hur du fixar valutajusteringar i reskontra mm.
Beställ idag!